uredske stolice

10 razloga zašto nas neaktivnost ubija

uredske stolice

10 razloga zašto nas neaktivnost ubija

  1. Mišići sagorijevaju manje masnoće, krv teče polako, a masne kiseline mogu lakše začepiti srce.
  2. Povećava se krvni tlak i kolesterol, tako da osobe koje se manje kreću imaju više od dva puta veću učestalost kardiovaskularnih bolesti.
  3. Rizik od šećerne bolesti povećava se za 24%, jer su mišići izolirani od kretanja, ne reagiraju jednako brzo, tako da gušterača proizvodi sve više inzulina.
  4. Električna aktivnost mišića se zatvori, tijelo učinkovito zaustavlja sagorijevanje kalorija, enzime koji razgrađuju masnoću, padaju za 90%.
  5. Rizik od raka povećava se, u pasivnom položaju bez kretanja, slabi naš imunološki sustav koji ubija slobodne radikale koji oštećuju – i koji su potencijalno kancerogeni.
  6. Mozgu je dosadno. Aktivni mišići pumpaju u mozak kisik u krv. Dugotrajni sjedeći stil života usporava metabolizam, uključujući i funkciju mozga.
  7. Diskovi intervertebralnih kompresija su komprimirani, sušeni i otvrdnuti, čime se gube funkcije jastučića između kralježaka. To uzrokuje bol u leđima i ozljedu kralježnične moždine.
  8. Rizik od duboke venske tromboze povećava se za 93%. Krv se nakuplja u nogama, natečene gležnjeve i proširene vene vidljive su opasnim krvnim ugrušcima.
  9. Rizik od osteoporoze također raste. Aktivne aktivnosti kao što su hodanje, trčanje itd. potiču kosti da budu gušće i jače, pasivan način života uzrokuju suprotno.
  10. Pasivno sjedenje ograničava naš ukupni raspon gibanja, skraćuje trbušne mišiće. Kada sjedimo, izravni trbušni mišići koje rijetko koristimo prestaju raditi i naviknu se na to. Oslabljeni i mekani mišići – trbuha, stražnjice, leđa  pogoršavaju fizičku stabilnost.

 

bolovi u kraljžnicim sjedenje

bolovi u kraljžnicim sjedenje

Comments are closed.