7 stvari koje biste ste trebali znati o kralježnici | Zdravo sjedenje – SpinaliS Zagreb

7 stvari koje biste ste trebali znati o kralježnici

uredske stolice

7 stvari koje biste ste trebali znati o kralježnici

 

  1. Kralježnica je elastični stup čija je gibljivost ograničena svezama. Kretnje se odvijaju u segmentima koje čine među kralješnični diskovi, zglobne plohe i sveze. Glavni je koštani oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježnične moždine.
  2. Nefleksibilna kralježnica dovodi do dubljih problema. Sati bez kretanja opterećuju kralješke između kralježaka i čine elastičnim. Na kraju, ovaj proces, sve više i više šteti disku. U ozbiljnom slučaju, dijelovi s diska mogu čak uzrokovati oštećenje živaca, a operacija i dugo razdoblje rehabilitacije ne dovode uvijek do 100% oporavka tijela.
  3. Nakon pet godina sjedećeg posla, ljudi imaju nepopravljiva oštećenja kralježnice. Kralježnica dok sjedimo ukočeno je savijena u nezgodnom položaju u svim okosnicama strukture (hrskavica, intervertebralnog diska i spinalnih ligamenata) te dolazi do degenerativnih promjena.
  4. Degenerativne promjene u kralježnici manifestiraju se u bol u zahvaćenom području, a često su popraćena ograničenom pokretljivošću. Ostali simptomi uključuju glavobolje, bol u ramenima, rukama ili nogama, slabost mišića i bol koja zrači na trbuh i prepone.
  5. Osnovni razvoj djeteta traje do 14 godine, neispravno držanje, sjedenje, koje uzrokuje oštećenje lokomotornog sustava – nepovratno je nakon završetka rasta.
  6. Jeste li znali da leđa malih sportaša izuzetno pate? Vježbanje i redovito vježbanje su nesumnjivo korisni, ali često nose jednostrano spinalno opterećenje, slabe navike kretanja i povezanu bol u leđima. To se posebno odnosi na djecu koja se intenzivno bave jednom vrstom sporta.
  7. Problemi s kralježnicom su bolest civilizacije br. 1. Studije su pokazale, oni koji sjede više od 6 sati dnevno imaju 40% veću vjerojatnost umrijeti u roku od 15 godina od onoga koji sjedi manje od 3 sata dnevno. Kada sjedimo, kralježnica je savijena u lošem položaju i degenerativne promjene javljaju se na svim strukturama kralježnice (hrskavica, intervertebralni diskovi i ligamenti kralježnice). Takva oštećena kralježnica nesposobna je za obavljanje svoje funkcije, što ubrzava znakove „trošenja“ i starenja cijelog tijela.

 

Comments are closed.