ergonomske stolice

Bolovi u leđima od sjedenja dolaze u 3 faze: U kojoj ste Vi?

Naše iskustvo sa klijentima koji nas posjećuju, bez obzira na dob i spol, uvijek počinje sa dugoročnim zanemarivanjem povremene boli uslijed monotonih i statičnih položaja na radnom mjestu.

https://www.zdravo-sjedenje.hr/spinalis-apollo/

Prva faza počinje kao lagana ili jaka ukočenost prilikom dugotrajnog sjedenja, koja može a i ne mora prelazit u trnce, manjak cirkulacije, pospanost, teško ustajanje, glavobolju. Zatim kroz određeno vrijeme ne dolazi do nikakvih simptoma ili pokazatelja loših promjena. Zauzet svakodnevnim obavezama, svakodnevnim ponavljanjem istih radnji čovjek nije svjestan na koji način se kreće, na koji način pokreće tijelo i leđa.

U drugoj fazi u većini slučajeva, bol se počinje javljati u donjem dijelu leđa sa tendencijom prelaska i u druge dijelove, no uvijek najviše u kritičnoj točci opterećenosti kralježnice. U ovoj fazi bol se već konkretno formulirala, učestalija je te ograničava pokrete čovjeka. Svakodnevnim vježbanjem, može se postići olakšanje, rastezanjem i aktiviranjem određenih mišića koji stvaraju jaču potporu kralježnici. Tek u ovoj fazi čovjek postane potpuno svjestan načina života odnosno posljedice modernih bolesti sjedilačkog načina života. Međutim, druga faza je u većini slučajeva već odmakla faza razvitka degenerativnih promjena koje uzrokuju posljedice, težu pokretljivost i bol. Sljedeći korak modernog čovjeka je edukacija uslijed lošijeg zdravstvenog stanja. Ukoliko biste bili potpuno svjesni mogućih posljedica modernog načina života, dugotrajnog sjedenja, nepravilnih pokreta biste li učinili promjenu na vrijeme?

Treća faza, ovisno o dobi, genetskim predispozicijama, satima sjedenja, dugotrajnim statičnim pokretima, sve više ljudi u konačnici imaju dijagnosticiranu bolest kralježnice. Dijagnoza se razlikuje ovisno o uznapredovalim promjenama u kralježnici. U većini slučajeva „obična“ bol završi sa uspostavljenom dijagnozom kralježnice. Bez obzira na godine i prirodu posla, ovakav slučaj se pokazao čestim, čak u 80%. U iskustvu sa klijentima svi imaju jednak cilj, ostat i biti zdravi. Spriječit bol i daljnji razvoj bolesti. Postavlja se pitanje, ukoliko znamo rizik, svjesni smo mogućih posljedica, što radimo da ostanemo zdravi? Da li tek u drugoj fazi zaista postanemo svjesni ili je bol motivator za promjenu, za edukaciju?

Smatramo da je generalna društvena svijest o modernom načinu života naš cilj. Želimo osvijestit um čovjeka, barem u prvoj fazi te na taj način učinit maksimalnu prevenciju već danas općepoznatih bolesti leđa. Teško je stvorit zdravu naviku, ali ju je lako održavat.