Pitanja | Zdravo sjedenje – SpinaliS Zagreb

Pitanja

Pitanja

Šta čini Spinalis stolac tako posebnim?

Gibljivi sjedeći dio prati sva gibanja tijela. Ovo koordinirano kretanje omogućava da se zdjelica i kralježnica konstantno nalaze u pravilnom položaju.

Zašto bi svatko trebao imati svoj SpinaliS stolac?

Zbog aktivnog načina sjedenja mišići su cijelo vrijeme aktivni. Smanjuje se pritisak na pršljenove i kralježnički stup. Sprijećava se mogućnost nastanka povreda kralježnice. Ugodan radni dan je moguć samo ako smo zdravi!

Sjedenje na SpinaliS aktivnom stolcu izgleda nestabilno!

Prvi utisak je, naravno, vrlo neobičan, zato što smo navikli na stolce s fiksnim sjedištem na kojima sjedimo opuštenih leđnih mišića, što sa dovodi do bolova. Osnovna ideja vezana za SpinaliS stolce je da se sjedi kao na terapeutskoj lopti.

Ako su mišići aktivni cijelo vrijeme da li to znači da SpinaliS radni stolac umara?

Na prvi pogled i tokom prvih nekoliko dana ovo je zaista slučaj. To je slično trčanju maratona, bez odgovarajuće fizičke spreme na takav pothvat… Zamislite kako biste se osjećali slijedećeg dana nakon takve utrke? Slično je i sa SpinaliS stolcem. Tijelu je potrebno nekoliko dana da se navikne na aktivno sjedenje, ali kada se to dogodi i višesatno radno sjedenje postaje pravo zadovoljstvo. Ono što je najvažnije – nakon radnog dana i višesatnog sjedenja a uslijed konstantne pojačane cirkulacije uvjetovane aktivnim sjedenjem, mišići su puni kisika -a mi se osjećamo odmornima.

Da li postoji medicinska potvrda da ovaj stolac doista „djeluje“?

Klinička ispitivanja provedena su u 6 država EU. Ta ispitivanja su dokazala da je aktivno sjedenje zdravo, te da koristi tijelu.

Koliko vremena je potrebno da se naviknem na SpinaliS stolac?

To zavisi od trenutnog fizičkog stanja mišića vaših leđa. U većini slučajeva prva faza adaptacije traje nekoliko sati. Druga faza može trajati od nekoliko dana do dva tjedna – dok mišići leđa ne ojačaju i preuzmu ulogu držanja kralježničkog stupa. Treba spomenuti da se nakon dva – tri dana može javiti mala bol – upala mišića – ovo obično traje jedan ili dva dana. Ovo je normalna rekacija na aktivnost i odličan je pokazatelj da su prethodno neaktivni mišići postali aktivni i preuzimaju ulogu u držanju kralježnice. Poslije ove faze, sjedenje na SpinaliS stolcu postaje veliko zadovoljstvo.

Da li je ovaj stolac pogodan za cjelodnevno sjedenje?

Preporuča se svima koji sjede više od dva sata. Ovaj stolac se preporuča i za djecu i omladinu koja su u razvoju, koji iz godine u godinu sjede sve duže /računala/. Njihovi mišići leđa nemaju dovoljno aktivnosti i u kombinaciji sa brzim rastom u fazi razvoja nemogu biti prijeko potrebna podrška držanju kralježnice.

Tko proizvodi stolice SpinaliS?

Tvrtka HAM d.o.o. iz Ljubljane.

Preporuča li se SpinaliS stolac i ljudima s oštećenom kralježnicom?

Sve potencijalne korisnike SpinaliS stolaca koji već imaju oštećenja kralježnice upućujemo da zatraže savjet svoga liječnika – ortopeda, koji će im reći da li im odgovara aktivno sjedenje na SpinaliS stolcu.

Servis i održavanje?

SpinaliS stolci ne zahtjevaju nikakvo specijalno održavanje.Održavamo ih vlažnom krpom ili blagim deterdžentom. Svi ključni dijelovi i kompletna konstrukcija su od metala, što značajno smanjuje mogućnost kvarova i omogućuje dug vijek trajanja – 15 godina.

Koliku garanciju imaju stolci SpinaliS?

Za sve modele SpinaliS stolaca garancij je 3 (tri) godine, na sve dijelove osim na tkaninu/eko kožu.

Da li je ovaj stolac zaista tako „čudesan“?

Istina je da korisnicima smanjuje bol u leđima ili ih u potpunosti uklanja. Vrlo važan je i u prevenciji jer spriječava nastanak degenerativnih promjena kralježnice.