Osam neobičnih uzroka bolova u leđima | Zdravo sjedenje – SpinaliS Zagreb

Osam neobičnih uzroka bolova u leđima

spinalis zagreb

Za bol u leđima može biti raznih uzroka – od puke banalnosti, loših navika mladih,  no isto je vrlo ozbiljna stvar. Provjerite s nama razloge koje ne očekujete, ali među najčešćima su razlozi boli.

1. Kauč. Ako ste proveli sate „izvaljeni“ na kauču gledajući televiziju, to je najgore za donji dio kralježnice, jer u tom položaju, mišići su opušteni i ne mogu se ojačati.

„Ako ste ranije imali upalu leđa, zatim sjedili jako dugo, bol se može samo produžiti ili čak pogoršati “, kaže dr. Kaixuan Liu , osnivač i predsjednik „Atlantic Spine Center“ u New Jerseyu. Savjetuje se sa kauča ustati svakih pola sata i napraviti nekoliko vježbi kako bi mišiće ojačali.

2. Pušenje. Istraživanje objavljeno u časopisu „Human Brain Mapping“  pokazalo je kako pušenje povećava rizik od kroničnih bolova u leđima.  Nikotin ograničava zdrav protok krvi kroz tijelo, a to se odnosi na kralješcima i na intervertebralni disk, stanje se može pogoršati a time uzrokovati upalu i bol, objašnjava Liu.

Stolice SpinaliS za zdrava leđa

3. Bol u trbuhu ili usne šupljine. Bol naizgled nepovezanih područja kralježnice zapravo može biti uzrok boli kralježnice što uzrokuje bol, što može ostaviti dojam da uključuje kralježnicu. Taj refleks boli može uključivati gastrointestinalni trakt ili usnu šupljinu, kao i ozljede mišića.

” U slučaju utrnulosti udova ili utrnulost ili slabost mišića i groznice, uvijek je bolje posjetiti liječnika “, kaže američki stručnjak.

4. Depresija. Odnos između kralježnice i depresije pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu „Pain“. Za one ljude koji pate od depresije i tjeskobe, vrlo je vjerojatno da će imati bolove u leđima, 1,6 puta veća šansa od prosjeka.

To je zato što je stres uzrokovao veliku napetost mišića u kralježnici,” kaže Dr. Liu. Nije slučajno, da je istraživanje ukazalo u 2009. godini na važnost meditacije kao prirodno sredstvo za ublažavanje boli u podrijetlu mišića.

5. Pretjerano fizički napori. Još jedan uzrok boli u kralježnici je pretjerivanje u fizičkoj aktivnosti. Podizanje previše teških tereta ili ponavljanje pogrbljenosti, može uzrokovati bol u leđima i napetost mišića.

“Većina normalne boli u mišićima od fizičkog napora traje do 24 sati “, objašnjava Dr. David Geier, koji radi kao ortopedski kirurg u Charlestonu. ” Ako se bol nastavi ili u sljedećim danima i dalje raste, potrebno je posjetiti stručnjaka “, dodaje on.

6. Infekcije urinarnog trakta. Kao urolog, objašnjava dr. Brian Norouz iz bolnice St. Joseph u Kaliforniji „infekcija u urinarnom traktu može izazvati cistitis i bol u trbuhu, koja se odražava u leđa. U slučaju mokraćnih kamenaca dolazi do poremećaja urina, što pak uzrokuje bol u leđima. „

7. Osteoporoza, rak maternice i dr. bolesti. Bol u leđima može također biti povezana sa ozbiljnim bolestima, kao što je osteoporoza, rak maternice ili jajnika ili čak i pluća. Dakle, isto mora biti prvi korak u dijagnozi stručnjaka, prije bilo kakvog početka terapije.

” Nije uvijek moguće identificirati specifične uzroke leđne boli, ali zahvaljujući suvremenim dijagnostičkim metodama, kao što je magnetska rezonanca, možemo dopustiti da pacijent živi bez patnje “, kaže dr Liu.

8. Teške torbe. Dugoročna neravnoteža uzrokovana nošenjem teških vrećica/torbi/ruksaka prebačenog preko ramena je najčešći uzrok leđne boli u žena,djece. Uzrok može biti čak i previše usko,stegnuto rublje.

„To ograničava mobilnost kralježnice, koja se, zajedno s pritiskom, što uzrokuje trošenje utječe na normalno funkcioniranje stabilizacijskih mišića, tako da je kralježnica više osjetljiva na bol i moguće ozljede “, objašnjava Jeremy Smith, ortopedski kirurg iz „Hoag“ ortopedskog zavoda u Kaliforniji.

Stolice SpinaliS za zdrava leđa

Comments are closed.