Visina radnog stola | Zdravo sjedenje – SpinaliS Zagreb

Visina radnog stola

SpinaliS_Chair_003

ergonomske stolice spinalis

Pravilnim postavljanjem monitora i namještanjem nagiba možemo smanjiti opterećenje očiju i zamor mišića vrata, ramena i gornjeg dijela leđa. Vaše oči bi trebale biti u ravnini s vrhom monitora. 

Kako postaviti monitor?

Monitor bi trebalo postaviti pod kutem od oko 15 stupnjeva za optimalan položaj vrata koji neće naprezati vašu kralježnicu. Položaj monitora treba omogućiti udoban položaj glave i ramena. U tom se položaju vrat ne bi smio niti malo savijati prema naprijed ili natrag. Najudobniji bi položaj monitora trebao biti takav u kojem se gornji red teksta nalazi odmah ispod visine očiju.

Zbog zdravlja očiju, treba sjediti dovoljno daleko od monitora (između vašeg lica i monitora trebalo bi biti oko 50 cm razmaka). Nemojte zaboraviti promijeniti visinu i nagib monitora nakon svake promjene visine očiju unutar područja udobnosti.

Prava visina stola

Treba paziti i na pravu visinu stola oko 75- 80 cm, ali to ovisi i o visini osobe (uzmimo to za jedan prosjek). Položaj ruku se određuje tako da dok sjedite ruke budu savijene u laktovima i da dodiruju radnu površinu, a da su vam ramena opuštena.

Zglobovi zapešća trebaju imati oslonac, a bilo bi dobro kada bi ruka kao što sam napomenula skroz do lakta bila oslonjena na stol. 

( magazin.hr)

Comments are closed.